Karadenizli Kürt var mı ?

Mert

New member
[color=]Karadenizli Kürt Var mı? Kafalar Karıştı, Hadi Gelin Çözüm Arayalım![/color]

Herkese merhaba, şimdi sizlere önemli bir soruyu sormak istiyorum. Herkesin kafasında deli sorular uçuşur ya, işte bu da onlardan biri: Karadenizli Kürt var mı? Eh, ne yapalım, bazen kafamızdaki bu tür merakları sorulara döküp tartışmak, felsefi bir sohbete dönüşmesinden daha eğlenceli olabilir. Hadi gelin, bu soruya biraz mizahi bir açıdan yaklaşalım. Sonuçta, mesele ne kadar karmaşık olursa olsun, insan biraz eğlenmeli, değil mi?

Biliyorsunuz, Karadenizli olmak, biraz dağcılık, bolca horon, ve bolca karadenizliliği içinde barındırmak demek. Ama bir Karadenizli’yi tanıyınca bu özelliklerin ötesine geçiyor, dostluk ve soğuk suyun soğukluğu bile içten içe bir sıcaklığa dönüşüyor. Peki, bir Karadenizli’de Kürt kimliğini bulmak mümkün mü? Her iki taraf da karışık, biraz mistik, ama emin olun ki bu yazıdan sonra biraz daha netleşecek.

[color=]Sınırları Zorlayan Bir Karadeniz Efsanesi: Ne Karadenizli, Ne Kürt![/color]

Hadi önce işin daha stratejik kısmına bakalım. Erkeklerin bakış açısından… Karadenizli Kürt meselesi, sanki uzaylılarla bizim aramızda yapılan bir müzakereden çıkmış gibi. Yani, Karadenizli’nin Kürt olmasının ne gibi stratejik avantajları olabilir? Karadenizliler zaten, 'karadeniz insanı' diye bir kavramla özdeşleşmiş, hani türkülere konu olmuş, köylerinden deniz kenarına kadar her yerle iç içe yaşayan, dağları aşmayı alışkanlık edinmiş insanlar. Peki, bir de Kürt olsalar? Eh, işin içine bir de dil girer tabi! Şimdi ben burada hem Karadeniz şehrine hem de Kürt kökenine sahip biri olarak, bu iki kimlik arasında derin bir bağ kurmak isteyenlere “ama şöyle bir şey var, böyle bir şey var” demek istemiyorum. Fakat, şunu net bir şekilde söyleyebilirim: Kimlik meselesi öylesine karmaşık ki, kendi kimliğini tanımak bir dağın zirvesine tırmanmaktan çok daha zor olabilir.

Ama mesela, Karadenizli Kürt dedikçe birden her şey daha eğlenceli hale geliyor. Bir tarafta horon, diğer tarafta dengbej. O zaman ne oluyor? Horon dağa tırmanıyor, dengbej denizde yüzüyor. Bambaşka bir coğrafyada birleşiyorlar ve bir türküde birleşiyorlar. İyi de bir birleşim. Gerçekten de çok şık!

[color=]Kızlar Ne Der? Empati mi, Yoksa Sadece Neşeli Bir Toplum mu?[/color]

Kadınlar ise durumu biraz daha empatik bir bakışla ele alacaklardır, ama şimdi itiraf ediyorum, çok da uzak değilim! “Ya da işte ne olursa olsun, karadenizli Kürt olursa ne olur ki?” diyerek bakmanın en keyifli tarafı, işin sonunda gülerken birbirimize bağlı kalmaktır. Burada önemli olan yerel kültürlerin bir araya gelip ne kadar güzel bir harman oluşturabileceği değil mi? Karadenizli bir Kürt, elinde türkülerle, sevdikleriyle otururken, işte bu tam bir empatik duruma işaret eder.

Kürt Karadenizli diyoruz ama, kim bilir belki Karadenizli bir Kürt, horon oynarken kendini tam olarak evinde hissediyor. Öyle bir hale gelmiş ki, Türküler bir köprü olmuş, birbirine karışan iki kültür de aynı çaydanı paylaşırken el birliğiyle akıyor. Üç gün boyunca kırk yılın anılarını paylaşmak gibi! Peki ya dağda, kırsalda bu kadar mesafeyi birleştiren bir müzik kültürü? Burası Karadeniz, burada empati daha önce hiçbir zaman bıçak gibi kesilmez. Kadınlar arasında en sıcak sohbetlerin bu kültürel karışım üzerinden yapıldığını söyleyebilirim.

[color=]Bölgecilik Savaşları: Karadenizliler ve Kürtler Arasında Kim Daha İyi Horon Yapar?[/color]

Şimdi, eğer bu yazıyı okuyup da "Bunlar ne anlatıyor?" diyorsanız, o zaman sizi buralara kadar getirmişken sadece bir soruyla baş başa bırakıyorum: Karadenizli Kürtler horonu daha mı iyi oynar? Hani biz Karadenizliler deyince bir de o horon meselesi var. Acaba bir Kürt Karadenizli mi, yoksa sadece Karadenizli bir Kürt mü daha hızlı adımlarla horon yapabilir? Bu tip sorular, forumda eğlenceli bir tartışma başlatabilir, değil mi?

Her iki kimlik de kendi içinde çok güçlü. Karadenizli'nin o hırçın ve enerjik tavrı, Kürt kimliğinin derin kökleriyle birleşince ortaya ne çıkıyor? Gerçekten çok merak ediyorum, çünkü belki de bu yazıyı okuyacak olanlar, biraz eğlenmek için birbirlerine "Ben Kürt Karadenizliyim, hadi görelim bakalım kim daha hızlı oynuyor?" diyeceklerdir.

[color=]Sonuçta Kim Kimdir? Sonuçta Hepimiz Biriz![/color]

Sonuçta, bu yazıda biz de bu karışımda kaybolduk. Karadenizli Kürt diye bir kavram var mı, yok mu? Bunu gerçekten bilmiyoruz, ama bildiğimiz bir şey var: Her iki kimlik de kendi içinde çok değerli, kültürlü ve neşeli. Ve kimse birinin diğerini dışlamasına izin veremez, hele de Karadeniz gibi bir coğrafyada!

Karadenizli olmak, sadece horon oynamak, denizde yüzmek, çay içmek demek değil. Kürt olmak da sadece dağlarda gezmek, şarkılar söylemek demek değil. Bu iki kimlik birleştiğinde, ortaya belki de hiç beklemediğiniz bir güzellik çıkabilir.

Şimdi size soruyorum: Karadenizli Kürt var mı? Varsa, bana kim olduğunu anlatın! Kim bilir, belki bir gün hep birlikte, hem horon oynar hem dengbej dinleriz, değil mi?