Bombay: West Zone Bank Ulusal Yeşil Mahkemesi’nin (NGT), Pune’daki Maval Taluka’daki Vadivale Gölü’ndeki su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarına ilişkin yakın tarihli bir kararının, ülke genelinde endüstri için geniş kapsamlı etkileri olması muhtemeldir.
NGT, çevreyi kirleten balık çiftliklerine karşı harekete geçilmesini emrediyor ve ülke genelinde katı düzenlemeler uyguluyor
NGT, Çevresel Etki Değerlendirmesi Bildirimi’nin şartlarını uygulayarak ve uygulamayı, merkezi ve eyalet çevre koruma kurumları tarafından uygulanan Su Yasası onay planı kapsamına alarak, endüstrinin bir bütün olarak daha sıkı düzenleyici incelemeye tabi olmasını emretti.
NGT’nin 27 Şubat’taki kararı, daha önceki yasal çabalarla NGT’nin ana bankasından Mayıs 2021’de bir ihtiyati tedbir almış olan Mumbai merkezli bir STK olan Vanashakti’nin 2022’de yaptığı infaz talebinin ardından geldi. su ürünleri uygulamaları.
“(Başvuran), Maharashtra’da iç su ürünleri yetiştiriciliğini düzenleyen herhangi bir politika olmadığını iddia ederek emrin uygulanmasını istemiştir … Eyalette yalnızca su ürünleri lisanslarının verilmesine ilişkin düzenleyici bir çerçeve, bir yönetmelik ve bir yönetmelik vardı. izin verilmeden önce çevresel etkinin değerlendirilmesi için hüküm.”
Vanashakti’nin müdürü Stalin D, “Kümes hayvanı gübresi, kimyasal gübreler ve mide ve tavuk bağırsağı gibi kümes hayvanı çiftliklerinden gelen diğer atık ürünlerin potansiyeli, su ürünleri yetiştiriciliğinde temel olan kimyasal gübreler ve antibiyotikler tamamen göz ardı ediliyor” dedi. STK’nın ana argümanı, kıyı bölgelerindeki su ürünleri yetiştiriciliğini düzenleyen Kıyı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kurumu Yasası’nın (2005) çevre koruma önlemleri gerektirdiği, ancak iç sular için benzer koruma önlemleri olmadığı yönündeydi.
Yukarıdaki uzmanlar paneli, Vadivale Gölü örneğinde yerel ekoloji üzerinde gerçekten de ölçülebilir bir etki olduğunu tespit etti. Gölün 230 hektarlık alanının 0,15 hektarından kafes içi ve dışından su örnekleri toplandı ve su kirliliği seviyeleri “kafeslerin içinde çok daha yüksek, ardından kafes kültürü sınırından 3 metre ve 100 metre” ile karşılaştırıldı. su ürünleri yetiştiriciliği alanından yaklaşık 2,5 km uzaklıktaki bir alana. Araştırmacılar, daha büyük balık yetiştirmenin de çevreye zararlı olduğunu söyledi. Yakınlardaki bir köydeki diğer su ürünleri yetiştirme havuzlarından alınan örnekler de dahil olmak üzere fosfor ve nitrojen konsantrasyonları da izin verilenden çok daha yüksekti.
“Balıkların dışkıları ve yem (besin) ilavesi/kullanımı ile birlikte Vadivale Gölü’ndeki kafes kültürü faaliyetleri nedeniyle, su kütlesinde boşaltımlar/kirlilik yükleri olduğu ve bunların nihayetinde metabolitlerin değişimi ile çözündüğü/karıştığı açıktır. Kafes ve dış ortam arasındaki besinler. Kafes kültürü tesislerinden ticari atıkların nehirlere (doğal veya yapay iç sular) boşaltılmasına yol açar” diye yazıyor komitenin raporu. NGT, daha önce 28 köyün ve Pune şehrinin bazı bölümlerinin içme suyu kaynağı olan Indrayani Nehri ile gölün birleştiği yeri gözlemlemişti.
NGT, 27 Şubat tarihli kararında, “İç su ürünleri yetiştiriciliğinin ÇED rejimi kapsamına alınmasına ihtiyaç olduğu da aşikardır” diyerek konuyu daha ayrıntılı incelemeyi Birliğin Çevre Bakanlığına bıraktı. NGT ayrıca, “Kafes balıkçılığının izin rejimi altına alınmasıyla ilgili olarak, Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu (CPCB) ve Maharashtra Kirlilik Kontrol Kurulu (MPCB) gerekli adımları üç ay içinde atmalıdır.” Kuruluş İzni (CTE) ve Çalıştırma (CTO) çeşitli endüstriler için, işin türüne bağlı olarak, su ve hava yasalarına uygunluğa dayalı olarak devlet çevre koruma kurumları tarafından verilir.
Aslında, MPCB’ye, Vadivale Gölü’nde 24 kafesle kafes balıkçılığı faaliyeti yürüttüğü tespit edilen “Bhardwaj Yadavrao Pagare” hakkında Su Yasası hükümleri uyarınca bir ay içinde uygun işlemi yapması emredildi ve bu nedenle aktivite, muazzam bir kirlilik yükü tespit edildi”.
Karara yanıt olarak Stalin, “Karar için mahkemeye minnettarız. Ortaya çıkan kirlilik kaynaklarıyla mücadele etmek için çevre mevzuatının kapsamını sürekli güncellemek önemlidir. Su ürünleri yetiştiriciliği, gıda güvenliğini ve geçim kaynaklarını iyileştirmek için devlet ve merkez tarafından yoğun bir şekilde teşvik edilmektedir. Bu Haberin Detaylarıa karşı, iç su ürünleri yetiştiriciliğinin izlenmesinin güçlendirilmesine paralel olarak düşünülmeliydi.”
MPCB Ortak Direktörü (Su) Yashwant Sontakke’ye, tüm çabalara rağmen yorum için ulaşılamadı.
NGT, çevreyi kirleten balık çiftliklerine karşı harekete geçilmesini emrediyor ve ülke genelinde katı düzenlemeler uyguluyor
NGT, Çevresel Etki Değerlendirmesi Bildirimi’nin şartlarını uygulayarak ve uygulamayı, merkezi ve eyalet çevre koruma kurumları tarafından uygulanan Su Yasası onay planı kapsamına alarak, endüstrinin bir bütün olarak daha sıkı düzenleyici incelemeye tabi olmasını emretti.
NGT’nin 27 Şubat’taki kararı, daha önceki yasal çabalarla NGT’nin ana bankasından Mayıs 2021’de bir ihtiyati tedbir almış olan Mumbai merkezli bir STK olan Vanashakti’nin 2022’de yaptığı infaz talebinin ardından geldi. su ürünleri uygulamaları.
“(Başvuran), Maharashtra’da iç su ürünleri yetiştiriciliğini düzenleyen herhangi bir politika olmadığını iddia ederek emrin uygulanmasını istemiştir … Eyalette yalnızca su ürünleri lisanslarının verilmesine ilişkin düzenleyici bir çerçeve, bir yönetmelik ve bir yönetmelik vardı. izin verilmeden önce çevresel etkinin değerlendirilmesi için hüküm.”
Vanashakti’nin müdürü Stalin D, “Kümes hayvanı gübresi, kimyasal gübreler ve mide ve tavuk bağırsağı gibi kümes hayvanı çiftliklerinden gelen diğer atık ürünlerin potansiyeli, su ürünleri yetiştiriciliğinde temel olan kimyasal gübreler ve antibiyotikler tamamen göz ardı ediliyor” dedi. STK’nın ana argümanı, kıyı bölgelerindeki su ürünleri yetiştiriciliğini düzenleyen Kıyı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kurumu Yasası’nın (2005) çevre koruma önlemleri gerektirdiği, ancak iç sular için benzer koruma önlemleri olmadığı yönündeydi.
Yukarıdaki uzmanlar paneli, Vadivale Gölü örneğinde yerel ekoloji üzerinde gerçekten de ölçülebilir bir etki olduğunu tespit etti. Gölün 230 hektarlık alanının 0,15 hektarından kafes içi ve dışından su örnekleri toplandı ve su kirliliği seviyeleri “kafeslerin içinde çok daha yüksek, ardından kafes kültürü sınırından 3 metre ve 100 metre” ile karşılaştırıldı. su ürünleri yetiştiriciliği alanından yaklaşık 2,5 km uzaklıktaki bir alana. Araştırmacılar, daha büyük balık yetiştirmenin de çevreye zararlı olduğunu söyledi. Yakınlardaki bir köydeki diğer su ürünleri yetiştirme havuzlarından alınan örnekler de dahil olmak üzere fosfor ve nitrojen konsantrasyonları da izin verilenden çok daha yüksekti.
“Balıkların dışkıları ve yem (besin) ilavesi/kullanımı ile birlikte Vadivale Gölü’ndeki kafes kültürü faaliyetleri nedeniyle, su kütlesinde boşaltımlar/kirlilik yükleri olduğu ve bunların nihayetinde metabolitlerin değişimi ile çözündüğü/karıştığı açıktır. Kafes ve dış ortam arasındaki besinler. Kafes kültürü tesislerinden ticari atıkların nehirlere (doğal veya yapay iç sular) boşaltılmasına yol açar” diye yazıyor komitenin raporu. NGT, daha önce 28 köyün ve Pune şehrinin bazı bölümlerinin içme suyu kaynağı olan Indrayani Nehri ile gölün birleştiği yeri gözlemlemişti.
NGT, 27 Şubat tarihli kararında, “İç su ürünleri yetiştiriciliğinin ÇED rejimi kapsamına alınmasına ihtiyaç olduğu da aşikardır” diyerek konuyu daha ayrıntılı incelemeyi Birliğin Çevre Bakanlığına bıraktı. NGT ayrıca, “Kafes balıkçılığının izin rejimi altına alınmasıyla ilgili olarak, Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu (CPCB) ve Maharashtra Kirlilik Kontrol Kurulu (MPCB) gerekli adımları üç ay içinde atmalıdır.” Kuruluş İzni (CTE) ve Çalıştırma (CTO) çeşitli endüstriler için, işin türüne bağlı olarak, su ve hava yasalarına uygunluğa dayalı olarak devlet çevre koruma kurumları tarafından verilir.
Aslında, MPCB’ye, Vadivale Gölü’nde 24 kafesle kafes balıkçılığı faaliyeti yürüttüğü tespit edilen “Bhardwaj Yadavrao Pagare” hakkında Su Yasası hükümleri uyarınca bir ay içinde uygun işlemi yapması emredildi ve bu nedenle aktivite, muazzam bir kirlilik yükü tespit edildi”.
Karara yanıt olarak Stalin, “Karar için mahkemeye minnettarız. Ortaya çıkan kirlilik kaynaklarıyla mücadele etmek için çevre mevzuatının kapsamını sürekli güncellemek önemlidir. Su ürünleri yetiştiriciliği, gıda güvenliğini ve geçim kaynaklarını iyileştirmek için devlet ve merkez tarafından yoğun bir şekilde teşvik edilmektedir. Bu Haberin Detaylarıa karşı, iç su ürünleri yetiştiriciliğinin izlenmesinin güçlendirilmesine paralel olarak düşünülmeliydi.”
MPCB Ortak Direktörü (Su) Yashwant Sontakke’ye, tüm çabalara rağmen yorum için ulaşılamadı.