Yazılımcı maaşları ne kadar ?

Defne

New member
Yazılımcı Maaşları Ne Kadar? Gerçek Veriler, İnsan Hikâyeleri ve Dolu Dolu Bir Analiz

Selam forumdaşlar,

Bu konuyu açarken aklımda tek bir soru vardı: “Yazılım sektöründe gerçekten ne kadar para kazanılıyor?” Forumlarda sık sık “Junior ne alıyor?”, “Remote çalışınca maaş fark eder mi?”, “Kadın yazılımcı olmak avantaj mı dezavantaj mı?” gibi sorular dönüyor. Ben de bu merakı kendime görev bildim ve hem güncel verilerle hem de sektörde çalışan arkadaşların hikâyeleriyle karşınızdayım.

Okuması keyifli, sindirmesi kolay, tartışması tatlı bir yazı hazırladım. Hazırsanız kod satırlarının ötesine geçiyoruz.

---

Yazılımcı Maaşlarında 2025 Gerçekleri

Önce verilerle konuşalım. 2025 itibariyle Türkiye'de yazılımcı maaşları pozisyon, tecrübe ve çalışılan şirkete göre oldukça değişken. İşte kabaca güncel maaş aralıkları:

- Junior Developer (0-2 yıl): 25.000 TL - 45.000 TL

- Mid-Level Developer (2-5 yıl): 45.000 TL - 80.000 TL

- Senior Developer (5+ yıl): 80.000 TL - 150.000 TL

- Team Lead / Architect: 120.000 TL - 250.000 TL

- Yurtdışına Remote Çalışanlar: 3.000 - 10.000 Dolar arası

Maaşlar sektöre (finans, sağlık, oyun, savunma) ve teknolojiye (React, Node.js, Go, Java, Python...) göre değişiyor. Ama asıl farkı yaratan şey kimin için ve nerede çalıştığın.

---

İstanbul’da Hayatta Kalma, Berlin’de Hayat Kurma: Barış’ın Hikâyesi

Barış, 27 yaşında bir backend geliştirici. İstanbul’da büyük bir start-up’ta 38.000 TL maaşla çalışıyordu. Kirası 20 bin, geçimi zor. GitHub profili çok iyi, bir gün LinkedIn’den bir Alman şirketi yazdı. Uzaktan 5.200 Euro teklif ettiler. “Hayatım değişti” diyor.

> “Aynı satır kodu yazıyorum ama artık ev kirası derdim yok. Ailem için yatırım yapabiliyorum. En önemlisi de kafam rahat.”

Barış gibi birçok yazılımcı için yazılım sadece bir meslek değil, bir çıkış yolu. Pratik, sonuç odaklı, çözüm peşinde koşan erkek bakış açısı burada devreye giriyor. “Problemi çöz, karşılığını al” yaklaşımı, yazılım dünyasında özellikle backend ve sistem mimarisi alanlarında çok baskın.

---

Kodların Arkasında Dayanışma: Elif’in Hikâyesi

Elif, 32 yaşında, front-end geliştirici. Yıldız Teknik mezunu. “Uzun süre kadın olduğum için teknik yetersiz olduğumu sandılar” diyor. Takım içi görünmeyen emeği sırtlayan, testleri düzenleyen, UX toplantılarına ruh katan o olmuş hep.

3 yıl önce küçük bir kadın yazılımcılar topluluğu kurmuşlar. Hem teknik eğitim veriyorlar hem de birbirlerine referans oluyorlar. Bugün Elif remote çalışıyor, 4.800 dolar kazanıyor ve “Kadın yazılımcılar birlikte yükselirse sektör değişir” diyor.

Kadınların yazılım dünyasındaki duygusal zekâsı, iletişim becerisi ve topluluk yaratma gücü, projelere sadece teknik değil, insani bir boyut da kazandırıyor.

---

Türkiye vs Yurtdışı: Yazılımcı Maaşı Savaşları

Veriler şunu söylüyor:

- Türkiye’de bir Senior Developer’ın ortalama maaşı 110.000 TL civarında.

- Almanya’da bu rakam 6.500 Euro.

- ABD’de ise 12.000 Dolar seviyelerine kadar çıkabiliyor.

Ama mesele sadece maaş değil.

- Türkiye’de fazla mesai yaygın ama karşılığı yok.

- Sosyal haklar zayıf.

- Dolar bazında gelir, Euro bazında harcama yapınca denge şaşıyor.

Bu nedenle yazılımcılar artık sadece “kim daha çok para veriyor” sorusunu değil, “nerede insanca yaşanır” sorusunu da soruyor.

---

Sektörde Kadın-Erkek Dengesizliği

2025 verilerine göre Türkiye’de yazılım sektöründe çalışanların sadece %18’i kadın. Yönetici pozisyonlarda bu oran %7’ye düşüyor.

Bu farkın birkaç sebebi var:

- Bilgisayar mühendisliği bölümlerindeki cinsiyet oranları

- İş görüşmelerinde yaşanan önyargılar

- Çocuk sahibi olduktan sonra sektörde kalamama durumu

Ama değişim başladı. Kadın yazılımcı toplulukları, mentor programları ve şirketlerin kapsayıcılık politikaları bu oranları yukarı çekmeye başladı. Elif’in hikâyesi gibi binlerce örnek çoğalıyor.

---

Yazılımcı Olmak Neyi Değiştiriyor?

Yazılım mesleği artık sadece bir kariyer değil, birçok insan için bir sınıf atlama aracı. Köyden çıkıp büyükşehirde kod yazarak ailesine ev alanlar, mühendislik diploması olmadan 3 ayda yazılım öğrenip maaşını üçe katlayanlar…

Bu dünyada kod bilen değil, öğrenmeyi bilen kazanıyor. İster duygusal ister analitik olun, yeriniz var. Takım oyuncusu olun, topluluğa katılın, öğrenmekten vazgeçmeyin. Maaşlar artar, ama asıl değer sizsiniz.

---

Forumdaşlara Sorular: Sohbeti Alevlendirelim

- Sizin ya da tanıdığınız birinin yazılım sektörüyle hayatı nasıl değişti?

- Sizce yazılım maaşlarında cinsiyet etkisi ne kadar belirgin?

- Remote çalışmak mı daha avantajlı, yoksa ofis mi?

- Türkiye’de kalıp daha az kazanmak mı, yoksa yurtdışına açılıp daha çok para ama daha çok yalnızlık mı?

Yorumlarda hem verileri hem de hikâyeleri paylaşalım. Kimin hangi satırı yazdığı değil, birlikte ne yazdığımız önemli. 👩‍💻👨‍💻

Kalem sizin forumdaşlar. 🧠🫂