Akola: Bu kez BJP kalesinde gerçek bir üçgen kavga | Mumbai Haberleri

betül

Member
Mumbai Bharatiya Janata Partisi (BJP), 2004'ten bu yana Akola seçim bölgesinden Lok Sabha seçimini kaybetmedi. İktidar partisinin dört kez milletvekili Sanjay Dhotre'nin oğlu Anup Dhotre'yi seçmesiyle Parivarwad (hanedanlar) iddiaları ironik bir şekilde üst üste beşinci kez başarılı olma şanslarını tehdit ediyor.


Dört kez milletvekili Sanjay Dhotre'nin oğlu Anup Dhotre, Parivarvad iddialarını reddetti.

Bu arada Kongre'nin bu kez Maratha'yı seçme kararı Dr. Abhay Patil'in 2014 ve 2019'daki gibi Müslüman aday göstermemesi kast ve din temelli dinamikleri değiştiriyor. Ayrıca, 2004'ten bu yana yaşanan yenilgi serisini bu cezbedici üçlü mücadeleyle sonlandırmayı ümit eden Vanchit Bahujan Aghadi (VBA) patronu Prakash Ambedkar için de bir umut ışığı var.

HT, her zaman, her yerde kriket yakalamanın tek adresi olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

Akola, BJP'nin Maharashtra'daki meclis seçimleri için ilk kalelerinden biriydi. Ram Mandir hareketi 1989'da başladığından bu yana Hindu milliyetçi partisi dokuz sandalyeden yedisini kazandı. Şimdi, Ayodhya'daki Ram tapınağının yakın zamanda açılışıyla birlikte BJP görev süresini uzatmayı umuyor.

Oldukça büyük bir Müslüman ve Dalit seçmen nüfusuna sahip olan Akola, kutuplaşma siyaseti için de gerekli zemini yarattı. İdeolojik ebeveyni Rashtriya Swayamsevak Sangh'ın (RSS) ve Vishwa Hindu Parishad (VHP) gibi müttefik kuruluşların yardımıyla BJP, çoğunluk Kunbi-Maratha topluluğundan liderleri destekleyerek Akola'yı kalesi haline getirdi. Az gelişmiş bir bölge olmasına rağmen, su kıtlığı ve yetersiz istihdam olanakları gibi kalkınmayla ilgili konulara kıyasla, kast ve din gibi faktörler seçimlerde ön plana çıkıyor.

Son iki genel seçim iki nedenden dolayı tamamen BJP lehine tek taraflıydı: Narendra Modi faktörü ve Kongre'nin Müslüman bir aday olan Hidayatulla Patel'i sahaya sürmesi, bu da kutuplaşma siyasetini körüklemeye yardımcı oldu. Patel, 2019'da çoğunluğu Müslüman cemaatinden olmak üzere 254.370 oy aldı; Ambedkar, çoğunluğu Dalit seçmenlerinden olmak üzere 278.848 oy aldı; ve BJP'den Sanjay Dhotre 554.444 oy gibi devasa bir farkla kazandı.

Ancak bu sefer Kongre'nin Patil'i sahaya sürme kararı, onun BJP pahasına Maratha ve Hindu oylarını kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca Müslüman seçmenler ve Shiv Sena (UBT) destekçilerinin de eski büyük partiye oy verme olasılığı yüksek.

Ancak Ambedkar, Kongre'nin Patil'i sahaya sürmeye karar vermesinin ardından Müslümanların kendisine oy vereceğinden emin. Müslüman cemaat liderleriyle yapılan görüşmelerde VBA liderleri, Patil'in ailesinin VHP'ye ait olduğunu ve kendisinin de birkaç yıl öncesine kadar RSS ile bağlantılı olduğunu vurguluyor. Dalit ikonu Dr. Ambedkar'ın torunu. BR Ambedkar, Maratha aktivisti Manoj Jarange-Patil ile olan ilişkisi nedeniyle bir miktar Maratha oyu da alabilir.

“İnsanlar tarım krizi, işsizlik ve toplumsal çatışmalar gibi sorunlardan memnun olmadığından Modi faktörü bu sefer eksik. Bu, BJP'nin geçmişte kendisini destekleyen seçmenlerini kaybetmesine neden olacak. Müslümanların oylarının çoğunluğunu da alacağım ve seçimi kazanacağım. Ortalama seçmen tabanı 250.000 civarında olan Ambedkar, BJP ile PLA arasında doğrudan bir mücadele olacağını söyledi. 69 yaşındaki oyuncu, BJP dalgası iktidara gelmeden önce 1998 ve 1999 yıllarında Akola Lok Sabha koltuğunu iki kez kazandı.

Akola'daki seçmenler Kongre'nin önceki iki seçime kıyasla BJP'ye karşı daha iyi bir mücadele vermesini bekliyor. “Ailem onlarca yıldır BJP'ye oy veriyor ama parti dört kez milletvekili olan Sanjay Dhotre'nin oğluna ceza verdi. Neden sadece bir aile her şansa sahip oluyor? Bu sefer seçeneklerimizi değerlendireceğiz. Kongrede bir Maratha adayı var, dolayısıyla bu da bir seçenek” dedi Barshi-Takali köyünden bir öğretmen.

Balapurlu bir seçmen olan Razak Major, Kongre'nin Maratha adayını aday göstererek akıllı bir hamle yaptığına inanıyor. “Maratha topluluğundan ve diğer Hindu kastlarından oy alabilir, bu da BJP'nin oy bankasındaki oyları azaltacaktır. Müslüman toplumun çoğunluğu, oyların bölünmesi nedeniyle BJP'nin kazanmasına yardımcı olabileceği için Ambedkar'ı değil Kongre adayını destekleyecektir.”

Patil, Shiv Sena (UBT) MLA Nitin Deshmukh ile birlikte seçim bölgesindeki ortak mitinglerde konuşma yapıyor. Konuşmalarında bölgenin ana ürünleri olan soya fasulyesi ve pamuğa çiftçilere yeterince değer verilmediği vurgulanıyor.

“Başbakan Modi konuşmalarında 'parivarwad'dan bahsediyor ve muhalefeti bu konuda eleştiriyor. Ancak Akola'daki BJP, mevcut milletvekilinin 20 yıldır orada olan oğluna ceza kesti. Parivarwad değil mi? İnsanlar buna kızgın” dedi Patil. Geleneksel Kongre seçmenlerinin yanı sıra yaklaşık 150.000 Shiv Sena (UBT) seçmeninin de BJP'den ayrılarak zaferini garantileyeceğini ekledi.

BJP, iktidar karşıtı duyarlılığın ve Hindu ve özellikle Maratha oyları arasındaki bölünme tehdidinin farkında. Bu nedenle, kontrol ettikleri seçmenlerin BJP şemsiyesi altına girmesi için köy liderlerini diğer partilerden uzaklaştırmaya odaklandı.

RSS ve VHP çalışanları, hükümet programlarından yararlananlara ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların üyelerine ulaşıyor. Maharashtra Başbakan Yardımcısı Devendra Fadnavis, bir yıl önce Anup Dhotre'yi Akola Lok Sabha seçim bölgesinin koordinatörü olarak atamıştı. Bu süre zarfında Dhotre zaten parti çalışanları ve seçim bölgesindeki seçmenlerle temasa geçti. Yani onun için bu kampanyanın ikinci aşaması gibi. BJP çalışanları da Patil'in aslen Akola bölgesinden olmadığını, Jalgaon'dan gelen bir yabancı olduğunu iddia eden bir fısıltı kampanyası yürütüyor.

Dhotre, Akola'da bu kez seçimlerin son iki seçimden daha zorlu geçeceğini kabul etti ancak hanedan siyaseti iddialarını reddetti. “BJP asla aile politikasını desteklemez, parti tarafından liyakatlerime göre seçildim. İnsanlar kalkınma istiyor ve yalnızca BJP ve Başbakan Narendra Modi bu arzuları yerine getirebilir” dedi.

İnsan kaynaklarının büyük ölçekte sıkı planlanması ve konuşlandırılması, BJP'nin koltuk için gerçek bir üçlü yarışa hazırlandığını gösteriyor.