Arz ve talep durumu neye göre değişir ?

Berk

New member
Arz ve Talep Dinamiklerini Bilimsel Bir Mercekten Okumak

Ekonomi literatürüne ilk kez ciddi şekilde eğilmeye başladığımda en çok ilgimi çeken konu, “arz ve talep neden sürekli değişir?” sorusuydu. Basit gibi görünen bu modelin arkasında, aslında çok katmanlı bir veri dünyası, davranışsal faktörler ve tarihsel kırılmalar var. Bu yazıda konuyu yalnızca teorik çerçevede değil, ampirik çalışmalar ve araştırma yöntemleri üzerinden birlikte incelemeye davet ediyorum.

Araştırma Çerçevesi: Bu Veriler Nasıl Elde Ediliyor?

Arz ve talep analizlerinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biri zaman serisi analizidir. Örneğin bir ürünün fiyatı ile talep edilen miktar arasındaki ilişki, regresyon modelleriyle incelenir. Mikroekonomi literatüründe Gregory Mankiw’in “Principles of Economics” çalışmasında da vurgulandığı gibi, fiyat elastikiyeti tüketici davranışlarının merkezinde yer alır.

Benzer şekilde Hal R. Varian’ın mikroekonomi modelleri, arz eğrisinin sadece maliyetlere değil; teknoloji, beklentiler ve piyasa yapısına da bağlı olduğunu gösterir. Ampirik çalışmalar genellikle şu veri setlerine dayanır:

TÜİK ve OECD fiyat endeksleri

Dünya Bankası üretim ve tüketim verileri

Panel veri setleriyle sektör bazlı analizler

Laboratuvar ve saha deneyleri (özellikle davranışsal ekonomi çalışmalarında)

Örneğin Card ve Krueger’in (1994) asgari ücret çalışması, klasik arz-talep varsayımlarının bazı koşullarda nasıl farklı sonuçlar verdiğini göstermesi açısından hâlâ referans niteliğindedir.

Arzı Değiştiren Faktörler: Sadece Üretim Değil, Sistem

Bilimsel literatürde arz eğrisinin kaymasına neden olan temel faktörler net şekilde tanımlanır:

1. Teknolojik değişim

2. Girdi maliyetleri (hammadde, enerji, iş gücü)

3. Beklentiler

4. Vergi ve düzenlemeler

5. Piyasa giriş-çıkış koşulları

Örneğin enerji fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini yükselterek kısa vadede arzı azaltır. IMF’nin 2023 enerji raporlarında, Avrupa’daki üretim daralmalarının önemli bir kısmının bu kanaldan gerçekleştiği belirtilmiştir.

Burada erkek araştırmacıların sıklıkla vurguladığı yaklaşım, modelleme ve optimizasyon tarafıdır: üretim fonksiyonları, Cobb-Douglas modelleri ve marjinal maliyet analizleri üzerinden sistemin “nerede daha verimli çalışabileceği” hesaplanır.

Ancak literatürde giderek daha fazla yer bulan sosyal ekonomi perspektifi, üretimin yalnızca teknik bir süreç olmadığını gösterir.

Talep Tarafı: Sayılar ve İnsan Davranışı

Talep, yalnızca fiyatlara verilen mekanik bir tepki değildir. Davranışsal ekonomi çalışmaları, tüketici kararlarının bilişsel önyargılar, sosyal normlar ve kültürel etkilerle şekillendiğini ortaya koyar.

Daniel Kahneman ve Amos Tversky’nin Prospect Theory çalışması, bireylerin kayıplara kazançlardan daha fazla duyarlılık gösterdiğini kanıtlamıştır. Bu durum, talep eğrisinin bazı durumlarda neden beklenenden daha dik ya da düz olabileceğini açıklar.

Saha araştırmalarında ise tüketicilerin sosyal çevrelerinden etkilendiği sıkça gözlemlenir. Örneğin bir ürünün “toplumsal kabul görmesi”, fiyatından bağımsız olarak talebi artırabilir. Bu noktada empati odaklı ve sosyal etkilere dikkat eden araştırmacıların katkısı önemlidir; çünkü sayısal modellerin açıklayamadığı alanları görünür hale getirirler.

Burada farklı analitik yaklaşımların birleşimi dikkat çeker: biri veriye ve modele odaklanırken, diğeri bu verinin arkasındaki insan davranışını anlamaya çalışır. Modern ekonomi literatürü bu iki yaklaşımı artık birlikte ele almaktadır.

Ampirik Bulgular: Gerçek Dünya Ne Söylüyor?

Farklı ülkelerde yapılan çok sayıda panel veri analizi, arz ve talep dengesinin sabit olmadığını açıkça göstermektedir.

Örneğin Dünya Bankası’nın gelişmekte olan ülkeler üzerine yaptığı çalışmalarda:

Teknoloji yatırımı artan sektörlerde arz esnekliği yükselmektedir.

Gelir seviyesi arttıkça talep daha çeşitlenmiş ürünlere kaymaktadır.

Eğitim düzeyi, tüketici tercihlerini doğrudan etkilemektedir.

Benzer şekilde Eurostat verileri, dijitalleşmenin özellikle hizmet sektöründe arzı genişlettiğini göstermektedir. Online platformlar sayesinde işlem maliyetleri düşmekte ve piyasaya giriş kolaylaşmaktadır.

Bu bulgular, klasik “ceteris paribus” varsayımının gerçek dünyada sınırlı olduğunu ortaya koyar. Çünkü aynı anda birden fazla değişken sürekli hareket halindedir.

Sosyal ve Bilişsel Boyut: İnsan Faktörü

Ekonomik modeller çoğu zaman rasyonel aktör varsayımına dayanır. Ancak saha araştırmaları, insanların her zaman tam rasyonel kararlar vermediğini göstermektedir.

Örneğin bir tüketici, fiyatı düşük olan ürünü değil; güven duyduğu markayı tercih edebilir. Bu durum arz-talep dengesini doğrudan etkiler.

Burada araştırmacıların farklı bakış açıları önem kazanır:

Veri odaklı yaklaşım, trendleri ve korelasyonları ortaya koyar

Sosyal bilim odaklı yaklaşım, bu trendlerin nedenlerini açıklar

Bu iki yaklaşım bir araya geldiğinde daha güçlü bir analiz ortaya çıkar. Özellikle davranışsal ekonomi literatürü, bu sentezin en başarılı örneklerini sunmaktadır.

Tartışma: Model mi Gerçekliği Yönlendirir, Gerçeklik mi Modeli?

Arz ve talep modelleri, gerçeği açıklamak için mi vardır, yoksa gerçeği anlamlandırma biçimimizi mi şekillendirir?

Bir diğer önemli soru da şudur:

Piyasa dengesi gerçekten “denge” midir, yoksa sürekli değişen bir geçici durum mu?

Araştırmalar gösteriyor ki ekonomik denge çoğu zaman statik değil, dinamik bir süreçtir. Bu nedenle modern ekonomide “denge” kavramı, sürekli güncellenen bir hareket noktası olarak ele alınmaktadır.

Sizce tüketici davranışlarını daha iyi açıklayan şey veri modelleri mi, yoksa sosyal ve psikolojik faktörler mi? İkisinin birleşimi gerçekten daha doğru bir sonuç üretir mi?

Sonuç Yerine: Bilimsel Bir Süreç Olarak Ekonomi

Arz ve talep, yalnızca grafiklerden ibaret bir model değil; veri, insan davranışı ve tarihsel koşulların kesişiminde oluşan bir sistemdir. Bu nedenle konuya yaklaşırken tek bir disipline bağlı kalmak yerine, ekonomiyi çok disiplinli bir araştırma alanı olarak görmek daha doğru sonuçlar verir.

Bugün literatürde giderek daha fazla kabul gören yaklaşım da budur: ekonomi, yalnızca sayılarla değil, insanların karar alma biçimleriyle birlikte anlaşılabilir.