Ingiltere'de okumak kaç para ?

Damla

New member
İngiltere’de Okumak Kaç Para?

Hadi, gözlerinizi kapatın ve bir saniye düşünün... Londra’nın meşhur kırmızı otobüslerinden birine biniyorsunuz, yanınızda arkadaşlarınız var ve birazdan üniversitenizin kampüsüne varacaksınız. Ne kadar harika, değil mi? Ama bu hayal, gözünüzde canlandıkça, cebinizdeki parayı sorgulamanız gerekebilir. O zaman gelin, İngiltere’de okumak gerçekten ne kadar? Hangi masraflarla karşılaşacaksınız ve buna nasıl hazırlıklı olabilirsiniz? Hep birlikte keşfedelim!

Evet, İngiltere’de eğitim almak, büyük bir hayal, fakat "Bu hayale ulaşmak" derken, cepten çıkacak olan para miktarını göz ardı etmemek lazım. Hadi, bu yazıyı okuduktan sonra sadece hayal kurmakla kalmayın, bir de bankadaki hesabınızı kontrol edin!

İngiltere’de Okul Ücretleri Ne Kadar?

Evet, ilk soru şu: İngiltere’de okumanın bedeli nedir? İngiltere'deki üniversite ücretleri, hangi bölümü seçeceğiniz ve hangi üniversitede okuduğunuzla değişir. Ancak genel bir kılavuz verirsek:

1. Lisans Ücretleri: İngiltere’de lisans eğitimi almak, genellikle yıllık £10,000 ile £38,000 arasında değişen ücretlerle yapılır. Bu, üniversitenin prestijine, konumuna ve bölümüne bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer Oxford ya da Cambridge gibi prestijli üniversitelerde eğitim almak istiyorsanız, ücretler tabii ki yüksek olacaktır. Ayrıca, sanat ve tasarım gibi yaratıcı bölümler genellikle mühendislik gibi bilimsel bölümlerden daha pahalıdır.

2. Yüksek Lisans Ücretleri: Yüksek lisans yapmak istiyorsanız, ücretler biraz daha değişken olabilir. Yüksek lisans için yıllık ücretler, £10,000 ile £30,000 arasında değişmektedir. Bu rakam da seçtiğiniz programın türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bir MBA programı, mühendislik diplomasına kıyasla daha pahalı olabilir.

Evet, buraya kadar işin maddi kısmı. Ama, şimdi şöyle bir soruya geçelim: Ne kadar harcamalıyız ki, İngiltere’de gerçekten rahatça yaşayabilelim?

Erkeklerin Pratik Bakış Açısı: Hadi bakalım, bu masraflar çok da korkutucu değil. Eğitim giderlerini ve yaşam masraflarını, plan yaparak ve uygun burs fırsatlarını araştırarak karşılayabiliriz. Rakamları topladık, hesapladık, krediyi aldık, ve derhal yeni iş arayışına girdik! (İşin pratik kısmı tabii!)

Kadınların Empatik Bakış Açısı: Ama gerçekten sadece rakamlara bakarak bu kadar büyük bir yaşam değişikliğine hazırlanabilir miyiz? İnsanlar, evlerinden binlerce kilometre uzakta, yabancı bir ülkede eğitim görmeye başladıklarında, sadece eğitim ücretlerini değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal yükleri de göz önünde bulundurmalı. Uygun bütçeler, konforlu bir yaşam için çok önemli, ancak yalnız kalma korkusu veya kültürel uyumsuzluk gibi faktörleri de düşünmeliyiz. İngiltere’de eğitim, sadece maddi değil, duygusal açıdan da hazırlık gerektiriyor.

Yaşam Masrafları: Konaklama ve Diğer Giderler

Evet, okul ücretini ödediniz, şimdi sıra geldi yaşama! İngiltere’de konaklama, yemek, ulaşım ve eğlence gibi masrafları göz önünde bulundurmalıyız. İşte bazı yaygın giderler:

1. Konaklama: Konaklama masrafları şehirden şehre değişir. Londra gibi büyük şehirlerde, üniversite yurtlarında konaklama ücreti yıllık £6,000 ile £14,000 arasında değişebilir. Eğer yurt dışı yerine özel bir ev tutmayı düşünüyorsanız, aylık kira ortalama £800 ile £1,500 arasında olabilir. Eğer daha küçük bir şehirde yaşıyorsanız, bu fiyatlar daha uygun olabilir.

2. Yemek ve Diğer Giderler: Yeme içme masrafları da kişisel tercihlere göre değişir. İngiltere'de bir öğrencinin yemek masrafları, ayda ortalama £150 ile £300 arasında olabilir. Tabii ki, dışarıda yemek yeme alışkanlıkları bu rakamı artırabilir, ancak market alışverişi yaparak masrafları daha düşük tutabilirsiniz.

3. Ulaşım: İngiltere'deki toplu taşıma çok yaygın. Öğrenciler için, öğrenci kartları sayesinde aylık ulaşım masraflarını düşürebilirsiniz. Londra’da, bir öğrenci kartı ile ulaşım masrafları yaklaşık £60-£100 arasında olabilir. Diğer şehirlerde ise bu rakamlar daha düşük olabilir.

4. Eğlence ve Sosyal Yaşam: İşin eğlence kısmı da önemli tabii! Öğrencilerin sosyal etkinliklere katılması, arkadaşlarıyla vakit geçirmesi de önemli. Sosyal hayat ve eğlence masrafları da kişisel tercihlere göre değişir, ancak ortalama olarak bir öğrenci, aylık £100 ile £250 arasında eğlence harcaması yapabilir.

Gerçek Hayattan Örnek: Ahmet, Manchester’da bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyor. Okul ücreti yıllık £22,000 civarında. Konaklama için üniversitenin yurtlarında kalan Ahmet, aylık yaklaşık £900 kira ödüyor. Yemek ve diğer giderler için ise aylık £300 civarında bir bütçe ayırıyor. Toplamda, Ahmet’in yıllık yaşam masrafları, okul ücreti hariç, yaklaşık £14,400 kadar.

Burs ve Finansal Destek Fırsatları

İngiltere’de okumak oldukça pahalı olabilir, ancak burs ve finansal destek seçenekleri de mevcut. Birçok üniversite, uluslararası öğrencilere burslar sunmaktadır. Bunlar, eğitim masraflarını ve yaşam giderlerini karşılamada yardımcı olabilir. Burslar, genellikle başarıya dayalıdır, yani belirli bir not ortalamasına veya başarı kriterlerine sahip olmanız gerekebilir. Ayrıca, BAF (British Council) gibi kuruluşlar, çeşitli burs programları sunmaktadır.

Erkeklerin Stratejik Bakış Açısı: Bu masrafları karşılamanın en iyi yolu, bursları araştırmak, öğrenci kredilerini gözden geçirmek ve uygun finansal fırsatları değerlendirmektir. Kısa vadeli çözüm odaklı düşünüp, uzun vadede para kazanmayı planlayabiliriz.

Kadınların Sosyal Bakış Açısı: Burslar çok önemli, ancak burs başvuru süreci duygusal olarak da yorucu olabilir. Başvuru sürecinde, sosyal çevremizden destek almak ve birbirimize yardımcı olmak, stresle başa çıkmamızı kolaylaştırabilir.

Tartışma Başlatıcı Soru

İngiltere’de eğitim almak, yüksek masraflara rağmen değerli bir deneyim olabilir. Ancak, eğitim ve yaşam masrafları konusunda nasıl bir denge kurmalıyız? Sadece burslarla mı, yoksa ek gelir elde etmenin yollarını mı aramalıyız? Bu konuda deneyimlerinizi ve önerilerinizi duymak isterim!